Wonen

Wonen

Wonen in een fijn (t)huis is heel belangrijk in je leven. Een fijn huis biedt niet alleen onderdak en beschutting, maar het is ook een plek waar je je veilig en prettig voelt. Zo sta je stabieler in het leven.

wonen
Onderwerpen

Een fijn (t)huis in Haarlem

Die veilige basis heeft iedereen nodig. Helaas kan het vinden van een geschikte woning soms een uitdaging zijn, vooral als kopen of huren ingewikkeld is. Of als je na een echtscheiding opnieuw wilt beginnen, net in Nederland woont of als je geen werk meer hebt. Als je geen woning kunt vinden, kan dit leiden tot allerlei problemen, zoals stress en eenzaamheid.

Samen kom je verder 

Lukt het niet om een geschikte woning te vinden? Of heb je te maken met hoge energiekosten? Buurts helpt je verder wanneer je er zelf niet meer uitkomt. Wij kunnen geen woning voor je regelen, maar denken wel met je mee en verwijzen je door naar de juiste organisaties. We hebben verschillende opties op een rij gezet in deze folder. Ook bieden we je ondersteuning bij de aanvraag van een woningaanpassing of urgentieverklaring. Zo werken we samen met jou aan oplossingen.

Ben je op zoek naar een sociale huurwoning?

Dan kan je je inschrijven bij Woonservice. Op deze website zie je het huidige woningaanbod en kan je reageren. Je komt in aanmerking voor een sociale huurwoning wanneer je onder een bepaalde inkomensgrens zit. Voor een huurwoning met een maximale huur van € 808,06 (2023) kan je een huurtoeslag aanvragen. Het aanvragen van een huisvestigingsvergunning voor dit type woningen is verplicht. Lees meer over een huisvestigingsverklaring.
De verwachte wachttijd voor een sociale huurwoning in Zuid-Kennemerland is 8 jaar. In de regio IJmond is het 2 tot 3 jaar.  

Urgentieverklaring

We bieden ondersteuning bij de aanvraag van een urgentieverklaring. Let wel: de voorwaarden voor een urgentieverklaring zijn streng, weinig mensen komen in aanmerking voor deze verklaring. Wij kunnen je daarom alleen ondersteunen bij de aanvraag wanneer je aan alle voorwaarden voldoet. De voorwaarden vind je op de website van Website Het Vierde Huis. Benader het wijkteam bij jou in de buurt als je aan de voorwaarden voldoet en ondersteuning wilt.

Helpen & geholpen worden

In Haarlem zijn we er voor elkaar. Naast onze professionele ondersteuning zijn er heel veel initiatieven voor en door Haarlemmers. Van praktisch tot sociaal. Heb je een hulpvraag of wil je iemand anders helpen? Of allebei? Bij VWC-BUUV vind je elkaar gemakkelijk.

Vind elkaar
Onderwerpen