Vrouwelijke Turkse Pioniers in Verweij Museum Haarlem
De tentoonstelling Vrouwelijke Turkse Pioniers vertelt het verhaal van drie generaties vrouwelijke Turkse arbeidsmigranten in Haarlem en hun dochters en kleindochters. Het is de geschiedenis van inwoners van Haarlem die al sinds de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in onze stad wonen. Feride Köycü, Generalist bij Buurts, is een van deze tweede generatie vrouwen. Ze werkte intensief mee aan de totstandkoming van de expositie. Feride: “Ik hoop dat deze tentoonstelling ervoor zorgt dat wij sociaal hulpverleners meer te weten komen over de leefwereld van deze medebewoners.”
Drostemoeder
In de jaren '70 lieten veel Turkse arbeidsmigranten hun jonge kinderen achter bij familie in hun geboorteland terwijl ze zelf naar Nederland vertrokken. Hierdoor konden ouders hard werken en geld sparen voor investeringen in Turkije. Feride: “Ik was zo'n kind dat bij haar oma bleef in Turkije. Mijn moeder zwoegde lange dagen in de Drostefabriek, terwijl haar Nederlandse buurvrouwen een leven als huisvrouw leidden."
Tolk
Ondanks de moeilijkheden van die tijd, brachten ze ook positieve aspecten met zich mee voor deze generatie vrouwen. Feride: “We ontwikkelden op jonge leeftijd onbewust diverse vaardigheden en werden actief in de Nederlandse samenleving, vaak fungerend als tolk voor onze ouders. Dat opende een venster naar zowel de volwassenenwereld als de Nederlandse cultuur.”
Sterke vrouwen
Veel vrouwen van de tweede generatie werden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Feride: “Dit voegde extra uitdagingen toe na een al pittige jeugd. Keuzevrijheid was voor velen van ons niet vanzelfsprekend.” Ondanks de obstakels hebben deze vrouwelijke Turkse pioniers op latere leeftijd hun eigen keuzes gemaakt en hun ruimte opgeëist. Het is zeker niet voor niets geweest. Bekijk de totstandkoming van deze sterke vrouwen nu in het Verwey Museum.
Meer informatie
Bezoek het Verwey Museum Haarlem aan Groot Heiligland 47 en ervaar deze bijzondere tentoonstelling. Te bewonderen tot 7 april 2024.