Persoonsgebonden budget (pgb)

Een pgb is er niet standaard voor iedereen. Eerst wordt altijd gekeken of je de juiste hulp kunt krijgen via Buurts of andere vormen van ondersteuning. Alleen als dat niet voldoende is, kan een pgb uitkomst bieden.

ChatGPT Image 24 jun 2025, 09_17_13
Stap voor stap naar passende ondersteuning

Wanneer is een pgb een optie?

Eerst wordt gekeken of je de hulp zelf kun regelen of dat je deze kunt krijgen via Buurts, je eigen netwerk, vrijwilligers, algemene voorzieningen of andere regelingen en (zorg)wetten. Als er begeleiding nodig is kun je in veel gevallen groeps- of individuele begeleiding krijgen via Buurts.  

De vergoeding hiervoor loopt via Zorg in Natura (ZiN). Dit betekent dat je zelf geen rekening krijgt en de begeleiding kunt ontvangen van het Buurts-wijkteam, zorgorganisaties van Buurts of door mee te doen aan Waardevol Werk via Buurts. De meeste mensen zijn hier voldoende mee geholpen.  

Het kan zijn dat de hulp van Buurts (via ZiN) niet voldoende is. Alleen in dat geval kan er een pgb worden verstrekt. Je ontvangt dan een besluit van de gemeente waarin staat dat je recht hebt op een pgb. Pas daarna kun je met jouw pgb zorg regelen en ontvangen van een zorgverlener.

Wat kun je met een pgb?

Met een pgb (persoonsgebonden budget) kun je zelf kiezen van wie je zorg of ondersteuning ontvangt. Op basis van het onderzoek dat we met je hebben gedaan, is vastgesteld dat je recht hebt op een bepaalde hoeveelheid hulp. Ook is bepaald welke zorg of ondersteuning passend is. Met het budget dat daarbij hoort, kun je vervolgens zelf zorg inkopen.

Wie bepaalt of je een pgb krijgt?

Wijkteammedewerkers van Buurts beoordelen welke hulp je nodig hebt en of je in aanmerking komt voor een pgb. Dit hangt af van je hulpvraag en de beschikbare oplossingen. 

Oneens met het advies? Lees hier wat je kunt doen.

Hoe werkt het?

Een pgb is een budget dat je zelf beheert om zorg en ondersteuning naar eigen keuze in te kopen. Je krijgt zelf facturen van de zorgaanbieder die je moet indienen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je kunt alleen een pgb krijgen als jij (of iemand die je vertrouwt) goed met het pgb kunt omgaan. Je moet bijvoorbeeld in staat zijn om dit administratief bij te houden. De gemeente Haarlem zal beoordelen of dat het geval is en hier met je over praten. Dit heet de pgb-vaardigheidstoets. 

Toekomstplan en beschikking

Als jij (of de persoon die het pgb voor jou beheert) geschikt bent om het pgb te beheren, krijg je van de Buurts wijkteammedewerker een toekomstplan. Dit plan onderteken je en geef je terug. Binnen twee weken krijg je een beschikking. Een beschikking is een officieel document waarin staat voor welke zorg een pgb wordt toegekend en voor hoe lang je het krijgt. 

Geen eigen bijdrage voor pgb

In Haarlem hoef je geen eigen bijdrage te betalen voor begeleiding via een pgb. Dit betekent dat je niet extra hoeft te betalen voor de hulp die je ontvangt. 

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met je wijkteam voor verdere uitleg. 

Stap voor stap naar passende ondersteuning

Buurts.nl gebruikt cookies om de goede werking en beveiliging van onze website mogelijk te maken en je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Door op 'Accepteren' te klikken, stem je in met het gebruik van deze cookies voor advertenties en analyses. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.